ASPECTE NOI CU PRIVIRE LA PRESCRIPTIA EXTINCTIVA.

Intrucat Noul Cod Civil a adus modificari esentiale si cu privire la prescriptia extinctiva, sunt necesare a fi aduse cateva precizari pe care cabinetul nostru de avocatura le formuleaza venind in sprijinul practicienilor.

Cea mai interesanta modificare adusa de Noul Cod Civil vizeaza prescriptia extinctiva, ce aduce ca noutate posibilitatea partilor de a modifica conventional termenele prescriptiei si cursul acesteia.

Informatii suplimentare la cabinet avocat | Avocat Zodila Elena

Conform art.2515 alin.3 din Noul Cod Civil "partile care au capacitatea deplina de exercitiu pot, prin acord expres, sa modifice durata termenelor de prescriptie sau sa modifice cursul prescriptiei prin fixarea inceputului acesteia ori prin modificarea clauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia, dupa caz".

Aceasta facilitate este supusa totusi anumitor limite determinate de Noul Cod Civil, precum:

Articolul 2512 din Noul Cod Civil stabileste ca prescriptia extinctiva poate fi invocata doar de cel in folosul caruia curge si ca instanta nu poate invoca din oficiu prescriptia extinctiva, atenuandu-se astfel, semnificativ rolul legiuitorului si caracterul de drept public al prescriptiei.

Totodata art.2508 din Noul Cod Civil stabileste posibilitatea celui in favoarea caruia curge prescriptia extinctiva de a renunta la prescriptive, renuntarea putand fi expresa sau tacita, dar neindoielnica, putand rezulta doar din manifestari neechivoce de vointa.

Persoana interesata poate sa renunte la beneficial termenului scurs, doar dupa momentul la care prescripta a inceput sa curga, nu si anterior momentului la care prescriptia a inceput sa curga.

Suspendarea si intreruperea termenului de prescriptie extinctiva.

In Noul Cod Civil cu privire la suspendarea sau intreruperea cursului prescriptiei extinctive s-au adus modificari fata de vechea reglementare prin diversificarea cauzelor in baza carora poate fi invocata.

Informatii la cabinet avocat | Avocat Zodila Elena

Cazurile de suspendare prevazute in vechea reglementare, in mare parte au fost preluate si de noul Cod Civil, insa alaturi de acestea, s-au introdus cazuri noi de suspendare, respectiv:

Potrivit noului Cod Civil prescriptia este intrerupta si in urmatoarele cazuri: